Aktiviteter

Aktiviteter/Evenemang

SIKFESTEN
Ett gemensamt arrangemang av Ungdomsföreningen och fiskargillet i slutet av juli. En efterlängtad sommarträff för alla semesterfirare. Program, båtturer, lokala förmågor, fisksoppa, fiskförsäljning.
MIDSOMMARDANS
Under årtionden har Nämpnäs UF arrangerat midsommardans på midsommarafton. Tusentals besökare under glanstiden på 60 talet. Numera är det den enda dansen som arrangeras på paviljongen
TJUGONDA KNUT SOPAS JULEN UT
En snart 100 årig tradition, som fortfarande är en trevlig avslutning på julen i Nämpnäs. Barn från ca 5 år upp till 12 år, målar sitt ansikte och klär ut sig till oigenkännlighet. Sedan går barnen från gård till gård och sjunger. Den sång som absolut hör till är , "Nu är glada julen slut, slut, slut" även andra sånger som t.ex. Blinka lilla stjärna där hör till repertoaren. "Knutarna" som barnen kallas är alltid välkomna gäster i gårdarna. Många äldre människor gläds verkligen åt "Knutarna" och minns sin egna barndoms jular. På den tiden hörde kvasten till med vilken julen sopades ut. Men under årens lopp, har kvasten fallit bort, och sångerna ökat i stället. Barnen får alltid frukt, godis eller en slant i sin väska efter sångerna. "Knutarna önskas välkomna tillbaka nästa år.
SEMESTRAR
Under 50- och 60-talen var det allmänt att emigrera från våra trakter, därför finns i dag många Nämpnäsbor i förskingring, som har sitt gamla hem eller en sommarstuga nere vid stranden som semestermål. Därför besöks byn av hundratals semesterfirare och sommargäster under sommarmånaderna.

Bjarne H